Inkluderende Balsfjord

Hvordan skape et mer inkluderende arbeidsliv? NAV Balsfjord-Storfjord, Flyktningetjenesten i Balsfjord kommune og Balsfjord Næringsutvikling har utviklet flere konsept som kan bidra til at Balsfjord blir enda mer inkluderende.

26. juni 2023

Hva er situasjonen i Balsfjord i dag? Hvilke muligheter finnes? Hva er veien videre? Dette var spørsmål vi stilte oss da vi startet prosjektet.

Balsfjord kommune er sentralt plassert i Troms fylke. Kommunen er rik på fjell, består av to fjorder, fruktbare jorder, skog, kulturminner og historie. Balsfjord dekker ca. 1 500 kvadratkilometer og har ca. 5 500 innbyggere .

Flere kjente bedrifter er etablert her: Mack, Tine, Cargill, Felleskjøpet og Perpetuum. Balsfjord er også en av Nord-Norges største landbrukskommuner. Landbruks- og industrivirksomhetene har store transportbehov, noe som har bidratt til etablering av flere logistikkbedrifter.

Kommunen har det siste året tatt imot 150 nye flyktninger - alle med høyere utdanning utover videregående skole. Mange er svært motiverte for å starte i jobb. Hvordan kan Balsfjord få disse raskest mulig ut i arbeidslivet?

For å kartlegge dagens situasjon har private og offentlige virksomheter, frivillige lag og foreninger og innbyggere blitt involvert gjennom workshoper, intervju, observasjon og jobbskygging. Data samlet inn til andre formål er også benyttet.

De nye innbyggerne uttrykker takknemlighet til Balsfjord for den fine mottakelsen de har fått og mange trives godt. Vi har imidlertid identifisert flere områder det private og offentlige virksomheter, frivillige lag og foreninger, innbyggere, Flyktningetjenesten i Balsfjord kommune, Nav Balsfjord-Storfjord bør jobbe med framover for å skape mer inkludering, sysselsetting, lokal utvikling og bo- og blilyst i Balsfjord. 

Det er ikke mange alternative boligtyper i Balsfjord. De fleste bor i en eid enebolig, men alle har ikke mulighet til å kjøpe sin egen enebolig. Sammen har vi skapt konseptet nye boformer som skal bidra til å øke trivselen og senke inngangsbilletten til boligmarkedet.

Flyktningetjenesten i Balsfjord kommune har gjort en god jobb i forhold til å bosette så mange nye innbyggere på kort tid, men det bør i større grad jobbes med å tilrettelegge for alternative boformer, eierformer og finansieringsmodeller som gjør at alle kan finne noe som passer for seg og sin livssituasjon. Boliger bør planlegges på kort og lang sikt, sier leder i Balsfjord Næringsutvikling Heidi Johnsen.

De nye innbyggerne bor spredt rundt i Balsfjord og det er utfordrende å bevege og transportere seg rundt i kommunen mellom hjem, jobb, norskundervisning, lege, tannlege og fritidsaktiviteter dersom de ikke har tilgang til bil.

Vi foreslår konseptet inkluderingsbussen og delebil. Dette kan være en kombinasjon av større og mindre busser og biler alt etter behov.

Det er behov for å informere arbeidsgivere om muligheter, samfunnsansvar og praktiske spørsmål knyttet til arbeids- og språkpraksis for flyktninger. Det bør være et tydelig kontaktpunkt mellom Flyktningetjenesten i Balsfjord kommune, Nav Balsfjord-Storfjord og arbeidsgivere. Sammen har vi skapt konseptet møteplasser for arbeidsgivere og de nye innbyggerne i Balsfjord.

Overordnet handler det om å skape trivsel og bo- og blilyst for de nye og eksisterende innbyggerne i Balsfjord i dag og i framtiden. Det foreslås derfor fem konsept som bør utforskes nærmere: Bolig, møteplasser, bevegelse og transport, språk og læring og dugnadsbedrift.

Prosjektet har beskrevet nåsituasjonen og vist potensial innen et mer inkluderende Balsfjord. Det har resultert i økt bevisstgjøring rundt viktigheten av å inkludere nye innbyggere i arbeidslivet og på fritiden. I tillegg har det bidratt til flere praksisplasser. Etter dette forprosjektet, bør konseptene utforskes og utvikles ytterligere, avslutter Johnsen.

Prosjektet er støttet av Tromsø og Finnmark fylkeskommune.

KONTAKT

Heidi Johnsen 

934 19 656 

heidi@plenum.design 

Forrige
Forrige

Sirkulære Balsfjord

Neste
Neste

Malangens nye merkevare