Tilby praksisplasser for deltakere i Balsfjord kommunes introduksjonsprogram

Å tilby praksisplasser til deltakere i Balsfjord kommunes introduksjonsprogram gir bedrifter en unik mulighet til å bidra til inkludering og samfunnsutvikling, samtidig som det tilfører verdifull arbeidskraft. Gjennom praksisplasser får deltakerne praktisk erfaring, bygger nettverk og styrker sine muligheter på arbeidsmarkedet. Dette samarbeidet bidrar ikke bare til å bygge et mer inkluderende samfunn, men gir også bedrifter muligheten til å forme fremtidige arbeidstakere med den kompetansen de trenger. Bli med på å gjøre en forskjell i lokalsamfunnet!

Internasjonale forpliktelser

Norge har internasjonale forpliktelser i forhold til å ivareta sårbare mennesker på flukt, som trenger beskyttelse. Balsfjord kommune, kommunestyret -vedtar antall bosettinger av flyktninger årlig, etter anmodning fra Utlendingsdirektoratet (UDI) og Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI). Anmodningen fra IMDI for 2024 er 85 personer, kommunestyret har vedtatt bosetting av inntil 80 personer. Siden 2022 har Balsfjord kommune i hovedsak bosatt ukrainere, men også noen fra Syria, Eritrea og Afghanistan.

Flyktningetjenesten i Balsfjord

Flyktningtjenesten i Balsfjord er ansvarlig for å avtale ankomster, klargjøre egnede boliger og utarbeide individuelle planer for alle mellom 18-55 år som skal ha introduksjonsprogram. Alle får målrettede tiltak i programmet for å komme i ordinært arbeid, -eller ordinær utdanning ved avslutning av program. Skolebarn starter i ordinær skole, og barnehagebarn i barnehage, dersom det er ledige plasser. Alle går gjennom en helsesjekk, tester og vaksiner i tråd med nasjonale regler.

Introduksjonsprogram og introduksjonsstønad

Introduksjonsprogram er et kvalifiseringsprogram som tilbys alle flyktninger mellom 18-55 år. Innhold og programtid er lovregulert, og programtiden for den enkelte kan variere fra tre måneder til tre år. Alle som deltar i program får

Introduksjonsstønad som skal dekke livsopphold som mat, bolig osv. Ukrainere har i hovedsak god utdanningsbakgrunn, de fleste voksne har minimum gjennomført videregående skole. Programtiden er da inntil inntil seks måneder. Målet med programmet er å bli økonomisk selvforsørget gjennom ordinært arbeid, eller lånekassen for utdanning dersom utdanningsløp startes. Dersom noen når målet om ordinær jobb etter for eksempel to måneder, kan programmet avsluttes.

Tiltak i program:

  • Norskopplæring som foregår på Voksenopplæringen i Balsfjord

  • Arbeidsrettet tiltak som er praksis eller utdanningsrettet tiltak som kan være videregående skole

  • Kurs i foreldreveiledning for alle som har barn under 18 år, og karriereveiledning

  • 75 timer samfunnskunnskap for å lære om norsk arbeidsliv, utdanning, kultur, regler m.m, gjelder ikke ukrainere

For å få til arbeidsrettede tiltak er flyktningetjenesten avhengig av samarbeid med bedrifter, og enheter i kommunen som tilbyr praksis til flyktninger som bosettes.

Praksisplass

Praksisplass har som mål å gi deltaker språkutvikling, kjennskap til norsk arbeidsliv og jobbsmak. Praksisplass får ekstra hender, bidrar til viktig integrering og mulig framtidige vikar/ansatt?

Rutiner, stabilitet og forutsigbarhet er viktig bidrag til god helse. Det er stor motivasjon for å komme raskt i arbeid hos de bosatte! Har din bedrift lyst å bidra?

Kontakt

Har du innspill eller spørsmål til flyktningetjenesten ta kontakt med:

Avdelingsleder i flyktningetjenesten

Elisabeth Mikkelsen

E-post: elisabeth.mikkelsen@balsfjord.kommune.no

Mobil: 918 98 683

Forrige
Forrige

Rekruttering og kulturforståelse på en praktisk måte - Storfjord, Lyngen og Balsfjord

Neste
Neste

Fra avfall til ressurs: Derfor må vi gjenvinne stein