Fra avfall til ressurs: Derfor må vi gjenvinne stein
I dag er gjenvinning en selvfølge for materialer som plast, glass, og metall. En ressurs har blitt oversett – stein. Balsfjord Næringsutvikling har i samarbeid med Perpetuum, Balsfjord kommune havn, Bergneset Pukk og Grus og en rekke andre aktører utforsket muligheter for bærekraftig massehåndtering i bygg- og anleggsprosjekt i nord.
Bygg- og anleggsnæringen er den næringen i Norge som har mest potensial for å bli mer sirkulær. Stein som er en av de eldste og mest grunnleggende byggematerialene, blir ofte sett på som engangsbruk i bygge- og anleggsprosjekt. Når veier, bygninger eller infrastrukturer rives, blir store mengder stein kastet eller deponert, noe som både tar opp verdifull plass samtidig som muligheter for resirkulering uteblir. Bærekraftig massehåndtering handler om å håndtere og utnytte masser som jord, stein, grus og andre bygningsmaterialer på en måte som er miljøvennlig, økonomisk forsvarlig og sosialt ansvarlig.
Gjenvinning framfor deponi
Naturlig stein, sand, grus er ettertraktede materialer for blant annet bruk i vei, betong og asfalt. Samtidig blir det stadig mer utfordrende å få tak i disse byggeråstoffene i nærhet til forbruksstedet. Bygg- og anleggsprosjekt genererer enorme mengder overskuddsmasser. I dag kjøres majoriteten av disse på deponi heller enn å resirkuleres.
EU og EØS-avtalen har et mål om 80 prosent sirkulærøkonomi på råstoff innen 2030. I dette perspektivet er det avgjørende å holde byggeråstoff i verdikjeden over tid gjennom fokusert satsning på sirkulærøkonomiske prinsipper og andregangs marked.
Ressurspyramiden
Hierarkiet i ressurspyramiden bør veilede bærekraftig massehåndtering. Det mest bærekraftige er å sikre mest mulig massebalanse i prosjektet. Deretter bør det fokuseres på gjenvinning. Hvis det ikke er mulig, kan massene brukes til utfylling. Siste utvei er å deponere massene på et godkjent deponi.
Produksjons- og logistikknutepunkt
Balsfjord er geografisk plassert rett ved flere viktige transportårer i nord. Her møtes trafikken fra Tromsø, Narvik, Alta, Sverige og Finland. Fylkets tredje største havn for gods er på Bergneset. Det gir mulighet for transport på vei og sjø som styrker næringslivets konkurranseevne og vekstpotensial innen sirkulær massehåndtering. Kommunen har et sterkt industrimiljø som betjener det lokale og internasjonale markedet. Tine har meieri på Storsteinnes og Mack har verdens nordligste bryggeri i Nordkjosbotn. Den internasjonale matvaregiganten Cargill og Felleskjøpet har fabrikker på Bergneset industri- og havneområde, som for øvrig også er en av fylkets største havner for gods. Her er også et steinbrudd i drift. Perpetuum har miljøpark og deponi på Stormoen. I dette området er det også forekomster av grus og sand. I tillegg er det er flere virksomheter innen bygg- og anlegg som er etablert i Balsfjord. Kommunen er en av Nord-Norges største landbrukskommuner. Landbruks- og industrivirksomhetene har store transportbehov, noe som har bidratt til etablering av flere logistikkbedrifter
Samarbeid og samskaping
Gjennom befaringer hos ulike aktører på forskjellige steder har vi fått en grundig forståelse av utfordringer og muligheter. For å få et bredt perspektiv på utfordringene har vi intervjuet en rekke interessenter. Disse intervjuene har bidratt til å avdekke behov, bekymringer og ideer, samt gitt oss bedre forståelse av hvordan forskjellige aktører påvirkes av og kan bidra til bærekraftig massehåndtering. Vi har arrangert flere workshoper med ulike interessenter. I disse workshopene har vi presentert våre funn, diskutert mulige løsninger og samlet innspill og tilbakemeldinger. Workshopene har vært en viktig arena for samarbeid og samskaping, hvor vi har utviklet løsninger basert på deltakernes kunnskap og erfaringer. Gjennom omfattende skrivebordsundersøkelser har vi lært av relevante fagrapporter, statistikk, lover og forskrifter. Vi har også studert beste praksis fra andre fra aktører som har lykkes med bærekraftig masseforvaltning. Denne dataen har gitt oss et solid grunnlag for våre løsninger.
Massevis
Vi har utviklet et nytt sirkulært konsept som tar utgangspunkt i Stormoen miljøpark i Balsfjord: Massevis - har fokus på følgende:
Digital markedsplattform
Mellomlager for gjenbruk av masser
Gjenvinningsanlegg for masser
Veien videre
Den neste fasen av prosjektet bør fokusere på å implementere og skalere opp løsningene som er utviklet.
Vi takker Troms fylkeskommune som har bidratt med tilskudd til prosjektet og alle som har deltatt med egeninnsats i prosjektet. Vi ser fram til å dele flere oppdateringer etter hvert som det gjøres framskritt.
Takk til alle som har deltatt i prosjektet
Vi takker Troms fylkeskommune som har bidratt med tilskudd til prosjektet og alle som har deltatt med egeninnsats i prosjektet. Vi ser fram til å dele flere oppdateringer etter hvert som det gjøres framskritt.